Ochutnejte netradiční přílohy

Ženy, které častěji vaří, si nezřídka lámou hlavu, jaké jídlo zvolit nebo čím zpestřit jídelníček. Problémem někdy může být poněkud konzervativní jazýček strávníků. Zejména muži nebývají nakloněni inovacím typu kuskus místo knedlíků apod. V obchodech můžeme narazit na spoustu sáčků s potravinami, které nemusí být pro nás známé a přesto se z nich dá připravit chutný a zdravý pokrm.
turecká kuchyně
· Kuskusje těstovina, která se dá připravit na více způsobů. K dostání je i kuskus celozrnný, který je cenným zdrojem řady vitamínů, minerálů a vlákniny. Výhodou kuskusu je jeho velmi snadná příprava. Zalijete vařící vodou, necháte nabobtnat a je hotovo. Nejčastěji se konzumuje ve formě salátů, jako příloha k masu a zelenině i jako sladký pokrm. Dovede dost zasytit, takže ho sníte méně, než klasických těstovin.
kroupy s balinkami
· Bulgurjsou krupky z předvařené nalámané pšenice. Je výborný k masu, lze ho přidat do výrobků z mletých mas místo části masa. Na rozdíl od kuskusu je třeba ho před použitím vařit v mírně osolené vodě 12-15 minut. Lze ho užít ve směsi kuřecího nebo jiného masa a zeleniny, zapéct, používá se jako náhražka rýže. Někdo ho rád na sladko. Pak přidáme různé ovoce čerstvé či sušené, oříšky, med… co kdo má rád.
· Jáhlyjsou vlastně proso, zbavené vrchní slupky. Obsahují vitamíny řady B, spoustu minerálních látek a vlákninu. Jsou lehce stravitelné a hlavně bezlepkové, takže je mohou využívat lidé držící bezlepkovou dietu. Obsahují velké množství mastných nenasycených kyselin, proto musíme dát pozor, aby nám při skladování nežlukly. Vaříme podobně jako bulgur 12-15 minut, před vařením můžeme spařit horkou vodou. Inspirujme se kuchyní našich babiček a připravme kaši, jahelník, jáhly se švestkami, jáhlovou bábovku apod.
kuskus pohanka ječmen
· Pohankaje nenáročná rostlina patřící mezi pseudoobiloviny. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, je přírodním zdrojem rutinu, má příznivý vliv na spoustu procesů v organismu. Z loupané pohanky se dělají sladké i slané kaše, vaří se jako příloha, přidává se do polévek, lze z ní připravit spoustu sladkých i slaných pokrmů. Její výhodou je opět to, že je bezlepkovou potravinou.

© 2024 Eosbn All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.