Co se vám bude hodit vědět před nástupem na vysokou?

Pokud se chystáte na vysokou školu a na studium se připravujete opravdu pečlivě, určitě vám všichni tvrdí, jak vás škola bude bavit a jak je to stvořené přímo pro vás. Určitě se také těšíte na nekonečnou párty na kolejích a na zajímavé přednášky ve škole. Jak to ale opravdu vypadá?
knihovna univerzity
Přednášky jsou většinou nuda
Během mých studií jsem měla pouze čtyři přednášející, kteří uměli své učení podat takovým způsobem, že jsem neměla sto chutí ustlat si na té nepohodlné lavici v posluchárně. Nedělejte si iluze, takto to vypadá na většině českých vysokých škol a univerzit. Většina vyučujících jsou prostě akademici a vědci, jejich cílem není učivo podat zábavně. Připravte se na to, že budete potřebovat buď hodně kafe, nebo v případě, že přednášející poskytuje přepis svých přednášek, si můžete vymyslet jinou alternativní aktivitu. Třeba psaní seminárek, těch je totiž taky hodně.
Na většině kolejí se nepaří
Jsou koleje, které jsou známé tím, že tam probíhá párty co chvíli. Většina kolejí ale funguje tak, že je na nich klid a studenti se učím, nebo chodí tancovat někam jinam. Jsou totiž i studenti, kteří klid vyžadují a nechtějí trávit čas bušením na vaše dveře.
Učit se budu jen o zkouškovém
Na některých oborech opravdu není nutné se během probíhajícího semestru učit nemusíte, vše přijde až o zkouškovém. Jsou ale i obory, ve kterých to neplatí a píší se i průběžné testy. Mnohdy z těchto testů musíte získat určitý počet bodů, aby vás vůbec připustili ke zkoušce. Takže pozor na to a poslouchejte pilně vyučující na prvních hodinách, na těch se totiž dozvíte, jaké požadavky ke splnění předmětu mají.
černá propiska
Vysoká škola je těžká
Samozřejmě každá škola je těžká, ale pokud se budete aspoň trochu učit a průběžně se připravovat, pak vysoká škola většinou není o moc těžší než škola střední. Výhodou je, že už vás nečekají předměty, které jsou obecné ale už se budete věnovat většinou jen předmětům, podobným vašemu zaměření.

© 2024 Eosbn All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.