Potřebujete, aby se o vás dozvěděl nejlépe rovnou celý svět? Pokud ano, nezapomeňte na reklamu. A chcete-li být v této úspěšné, nezapomeňte na náš web.

Co je to cizrna

Říká se jí „římský hrách“, chutná jako oříšky, někdo ji zbožňuje, jinému její svérázná chuť nevyhovuje. Možná již tušíte, že bude řeč o cizrně. Je to jedna z nejvýznamnějších luštěnin, která by na stole strávníků se zájmem o zdravější životní styl neměla scházet. A proč zrovna cizrna?

Vynikající pomazánky

Některým lidem nevyhovuje z toho důvodu, že jí nedokážou patřičně zpracovat a využít. V České republice a dříve i v Československu nebyla totiž příliš v povědomí rozšířena, převažoval u nás hrách, čočka a fazole na sto způsobů.

semena cizrny

Máte-li rádi pomazánky na celozrnný chléb, bagety, housky a rohlíky, vsaďte právě na cizrnu. Dá se velmi dobře upravit do různých chuťových variací pomazánek s olivami, cibulí, česnekem, rajčaty, bazalkou, s tymiánem, s ostrou paprikou, s červenou řepou a některými dalšími ingrediencemi.

Cizrna se také osvědčila v různých omáčkách, může nahradit i fazole v guláši, skvělá je jako pikantní směs s arašídy a paprikou, anebo ve formě pyré s dýní s rýžovou přílohou, a samozřejmě i jako jemná, krémová polévka. Do Evropy se však nejvíc rozšířila jako Falafel, což jsou cizrnové kuličky s česnekem a cibulí, kmínem a petrželí, a samozřejmě v podobě pomazánek, jež mnozí znají pod názvem „hummus“.

hummus - pomazánka z cizrny

Co je to cizrna, se můžete přesvědčit v nabídkách některých obchodů se zdravou výživou, kam pronikla hlavně v pomazánkách hummus, a nabízí je dokonce i některé velké obchodní řetězce s potravinami.

Dá se i naklíčit

Jako většina luštěnin, ochotně klíčí, klíčky jsou bohaté na vitamín C, E a vitamíny B a lze je jíst v syrovém stavu, podobně jako klíčky hrachu. Pokud se ovšem přece jen rozhodnete cizrnu upravit tepelně, nezapomínejte ji namočit (ideálně na 12 hodin přes noc). Vodu slijte a vařte ji ve vodě čerstvé, nejlépe v tlakovém hrnci. Tlakový hrnec je na vaření luštěnin výhodnější, připravíte je tam jen za necelých 20 minut, zatímco v obyčejném hrnci se doba varu může protáhnout až na půl druhé hodiny.

3/5 - (2 votes)

Fabia III

© 2025 Eosbn All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.